Hrad Kunětická hora má první publikaci ke svým dějinám se zaměřením na stavební obnovu. Na zámku Hrádek u Nechanic jsou připraveny nové pracovní listy pro předškoláky i školáky

V letošním roce byla ukončena obnova tzv. Jurkovičova paláce na hradě Kunětická hora a při této příležitosti byla vydána monografie k dějinám této významné památky Pardubického kraje. V červenci a srpnu se na hrady a zámky vypravuje početná skupina dětských návštěvníků. Pro ně jsou připraveny speciální prohlídky a výstavy, na zámku Hrádek u Nechanic nově i pracovní listy doplněné sadou pastelek.

Hrad Kunětická hora, jež je významným kulturním a turistickým centrem v regionu, oslovuje v letošním roce návštěvníky zpřístupněním nově obnoveného Jurkovičova paláce. Dalším významným počinem je vydání vůbec první publikace, která se zabývá dějinami tohoto objektu a jejímž autorem je kastelán hradu Miloš Jiroušek: „Monografie se zaměřuje hlavně na stavební vývoj hradu a vydáváme ji primárně v rámci projektu IROP ITI Kunětická hora Dušana Jurkoviče – básníka dřeva. Mám za to, že tak krásný, jedinečný a významný objekt si vlastní monografii zaslouží. Doufám, že potěšíme návštěvníky, kteří se léta po nějaké publikaci ptají“, komentuje vydání knihy její autor.

Publikace má název Kunětická hora od středověku po současnost. Stručné dějiny Kunětické hory a její záchrana Muzejním spolkem a příznivce této památky čeká 80 stran textu doplněného dobovými i současnými fotografiemi, plány  a další materiály z archivu NPÚ, SOKA Pardubice, VČM Pardubice a dalších zdrojů.

Hrady  a zámky se v červenci a srpnu stávají cílem rodin s dětmi, dětských táborů apod. Právě pro tuto věkovou skupinu si kasteláni připravují speciální prohlídky, výstavy nadpřirozených bytostí, zkrácené prohlídky vedené kostýmovaným průvodcem či dokonce možnost vyrobit si něco na památku – kompletní nabídka pro dětské návštěvníky na objektech Liberecka, Pardubicka a Královéhradecka je zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-deti

Nově je tato nabídka doplněna také o možnost pracovních listů pro různé věkové skupiny na zámku Hrádek u Nechanic. Listy jsou připraveny pro děti od 3 do 10 let a jsou řazeny dle obtížnosti. Školkové děti čekají omalovánky, spojovačky a dokreslovačky, předškoláky  a školáky potom varianty se zaměřením na historii zámku a rod Harrachů. Zájemci si listy zakoupí před prohlídkou zámku a po jejím absolvování mohou v zámecké kavárně u poháru, na lavičce či třeba na trávníku listy dořešit a zjistit, jak moc pozorné děti při prohlídce byly. Navíc listy obsahují úkoly zaměřené také na exteriér zámku. Součástí pracovních listů jsou pastelky pro ty nejmenší, pro starší řešitele potom tužka s gumou. Jednotná cena sady listů je 15,-Kč a k dostání jsou na pokladně objektu.

Červenec a srpen patří k vrcholným měsícům sezony a pro komfort návštěvníků není na zámku Sychrov, Litomyšl a Ratibořice, na hradě Trosky a v hospitálu Kuks zavírací den – je zde otevřeno i v pondělí.

Prosíme návštěvníky, aby si vždy zkontrolovali návštěvní dobu na webu objektu a také se řídili platnými předpisy pro účast na prohlídkách – pro zkrácení doby čekání na prohlídku je vhodnější využít on-line nákup vstupenek.

Přehled plánovaných akcí naleznete za objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově (Královéhradecko, Pardubicko, Liberecko) zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
Zámecký park 1/, Slatiňany